Historie vařiče VAR

Mnoho spokojených uživatelů našich vařičů zajímá, jak se podařilo obstát ve světové konkurenci mamutích akciovek malé české firmě v oboru výroby tak náročného zboží, jakým je plynový vařič. Obvyklé rčení o nezměrném úsilí a velkém osobním nasazení nic nevystihuje. Spíše se jedná o malý zázrak a hlavně v samotných začátcích o notnou dávku štěstí, které ale opravdu přeje jenom připraveným, a to jsme byli. To štěstí bylo hlavně v tom, žena místech, kde se nedá nic ovlivnit, byli správní lidé. Česky řečeno, nikde nedošlo ke srážce s blbcem.

Borci chtějí vařič VAR

Jistě i fandovství českému výrobku při nákupu zboží hraje v tomto případě značnou roli. Naše firma se za to odvděčuje nejlepším a nejrychlejším možným servisem i v případech, kdy nárok na záruční opravu je velmi zpochybnitelný. Tento „luxus“ si však můžeme snadno dovolit.Vařič se podařilo natolik „vymakat“, že požadavky na opravu činí zlomek promile z vyrobeného množství. Proto naše vařiče opravdu stoupají na vrcholy světa. Ne proto, že je borci od nás dostanou zadarmo, jak tvrdí někteří zlí jazykové, ale proto, že chtějí právě VARy.

Za hlubokého totáče

Trochu té historie: ta je také mírně důvodem tohoto článku, protože právě nyní to je patnáct let, kdy byl vyroben první vařič. Tedy za hlubokého totáče. Tehdy jsme si všechno vyráběli sami, koupit se nedalo a mařeny nebyly, a když byly, tak na ně nebylo. Takže cepínem počínaje, přes mačky, skoby, osmy, vývrtky, stopery, hexy, jimary, skládací hůlky a nevím co ještě pokračuje, až dokonce i vařičem konče.A co hřeje na duši, všechny ty věci dodnes fungují! Ale nejvíc učaroval vařič, asi proto, že se nejmohutněji vzpouzel svému zrodu. Bylo to na hranici umělého početí. Do chvíle, kdy byla snaha o to, aby vůbec hořel a „netrhal“ se plamen, to ještě šlo.

Dokonalá ochrana plamene

Základním požadavkem byla dokonalá ochrana plamene před poryvy větru. Elegantně byl problém vyřešen použitím dolní části bombičky od laku na vlasy. V okruhu známých bombičky rychle došly. Vzpomínka na cesty v gumákách, s hráběmi a báglem na příměstské smetiště dnes voní krásnou nostalgií. Smetiště ale moc nevonělo. Zato na dílně to vonělo až moc, už tehdy byly dámy marnotratné a nevyjely lak do dna. Co člověk dokáže v pravém nadšení, to je neskutečné!A jiní nadšenci z jiných oborů výroby by vyprávěli podobně, jsou známi mnozí. Škoda, že pan Hrabal již nežije.

Vařič VAR „jednička“

Historický vařič VAR 1

Pak ale v rámci „povolení mám“ bylo potřeba jít do hloubky, nastudovat příslušné normy a všechno bylo jinak a všechno znovu. Nakonec dnes již historická VAR „jednička“ve zkušebáku prošla a přestali jsme být jednou nohou v průšvihu a mohlo se to rozjet. „Jednička“ byla horolezecký speciál s bodovým plamenem. Jenomže ortodoxních horolezců začalo valem ubývat. Všichni obrátili pozornost ke skalkám a prudce stoupl rozmach turismu. Proto bylo nutno změnit výrobní orientaci.

Nástup vařiče VAR „dvojky“

„Jednička“ se v roce 94 přestala vyrábět a nastoupila VAR „dvojka“. Úkolem bylo vyrobit opět velmi lehký a skladný vařič, který by vyhovoval jak pro rekreační turistiku, tak pro nejnáročnější použití.Vařič musí zajišťovat plošný ohřev nádoby, aby nedocházelo k připalování ohřívané stravy. Hořák se stane výsledkem nesčetných praktických pokusů, tím je dán jeho optimální tvar, kterým je docíleno maximálního využití paliva při použití menších i větších nádob. Vysoká rychlost spalných plynů způsobí velkou stabilitu plamene a vysoký výkon, který lze jemně regulovat.

Vařič VAR 2

Uložení trysky

Tryska Eeasy clear vařiče VAR 2

Světovou zvláštností nemalé důležitosti se stane uložení trysky - patentově chráněno.

Tryska je na rozdíl od běžných vařičů umístěna v hořákové části. Tím je přístupná účinnému odstranění nečistot ve směru proudících plynů. K pročištění nejčastěji stačí podtlak vytvořený ústy. Není potřebné žádné nářadí a nehrozí ztráta trysky při její demontáži, která u tohoto vařiče není nutná!U běžných vařičů je situace přesně opačná, ztráta trysky v horách může znamenat až ohrožení života!

Var „dvojka“ na jarní výstavě

Dlouhé týdny se pracovalo ne od rána do večera, ale dlouho do noci a nikdo nevěděl, zda řeší problémy v reálu, či se mu o vařiči už zase jenom zdá. Rozhlásit, že „dvojka“ bude na jarní výstavě, byla hrozná blbost, ale ten nejlepší motor a „dvojka“ na výstavě byla.

Závětří a stabilizátor z víčka od ešusu

Závětří a stabilizátor z víčka od ešusu

Z hlediska použitelnosti v horách šlo vlastně o vyřešení ochrany před poryvy větru při zachování skladnosti vařiče.Jako nejlevnější a zcela logická se ukázala jednoduchá úprava víčka od ešusu, ovšem z duralu. (V dalším období přišel nápad variabilně využívat závětří jako stabilizátor bomby - a to byla fakt bomba, protože z víčka od čehokoliv nikdo nikdy více nevytěžil.) Vyřešeno - O.K. - bude asi chvíli klid - jenže nebyl.

Tisíce vařičů VAR

Aby nevznikla nuda, přišla zlomená noha - řešení výrobních problémů se sádrou až nahoru a o berlích šlo dobře, jen se nesmělo „šlápnout“ berlí do olejové skvrny. V dalším roce se musely přistavět výrobní prostory a sehnat další stroje. Od té doby se už„jenom“ chrlí tisíce vařičů a tak tak se stíhá.Hodně času se věnuje zdokonalování jak výrobků, tak i způsobu výroby. To je jediný způsob, jak čelit inflaci a neustále nezdražovat. Na vývoj dalšího typu vařiče tedy mnoho času nezbývá - naštěstí „dvojka“ se natolik vydařila, že to ani moc nevadí. Nicméně, chrlit začíná být fádní, stýská se po heroickém období nekonečných trablů, takže asi něco bude.

Redukce, plynové náplně VAR a další příslušenství

A jsme zase v současnosti. Situace je poměrně stabilní, vedle závětří se nabízí další příslušenství: redukce, která umožňuje připojení vařiče na bombu Meva 2kg. Při dopravě autem a delším pobytu na jednom místě neboli základním táboře lze vařit téměř bez omezení a velmi levně na plynu firmy Český plyn k.s.Užitné vlastnosti vařiče VAR 2 jsou tímto opět významně posíleny. Dále jsou to plynové náplně VAR G 220 a VAR G 425 a hliníkové i nerezové nádobí.

Redukce pro připojení vařiče VAR 2 na bombu Meva 2kg

Držíme cenu při zemi

Velmi důležitou je samozřejmě cena výrobku. Snažíme seji držet v rozumných mezích u vědomí toho, že drtivá většina našich potencionálních zákazníků nemůže ztrácet čas vyděláváním peněz. Na druhé straně cenová podbízivost také nikam nevede, protože neumožňuje rozvoj firmy a tím se otvírá další prostor pro drahý dovoz.

Problémem je také zveřejňování tzv. cenových košů. Uvedené ceny jsou silně zavádějící. To proto, že vycházejí z nesmyslné prodejní marže, ze které dnes již žádný obchod se sportovním zbožím nemůže existovat. Důsledkem je dojem, že obchodník zákazníka okrádá. Reálná cena všech uváděných výrobků je minimálně o 10 % větší.

Závěrem děkujeme všem majitelům našeho zboží za jejich přízeň a těšíme se na další spokojené zákazníky.


Aktualizováno: